Posts

Showing posts from October, 2015

#mencari idea di melaka part 1

Image
Salam dan selamat pagi kepada pembaca blog saya..siapa pernah minum coconut shake origanal di melaka..mesti rasa sedapkan..semalam saya kesempatan pergi ke sana bersama anak dan isteri..saya melihat bagaimana perusahaan coconut shake di melaka ini berkembang maju..pelbagai masyarakat malaysia singgah di tempat tersebut untuk minum , tidak kira bungkus atau minum..sedikit sebanyak saya boleh mengambil ilmu bagaimana tempat ini boleh menarik masyarakat pelbagai kaum datang minum dan makan dari segi aturan , promosi dan sebagainya..tempat ini dekat dengan dataran 1malaysia..sesiapa yg ingin mencuba silalah pergi kesana

#taat perintah allah swt baru dapat

Image
Salam dan selamat pagi pembaca blog saya..sekadar kongsi ilmu..
....moga kita semua menjadi lebih baik..amin

#jerebu tanda kiamat kecil???

Image
Salam dan selamat pagi kepada pembaca blog saya..ini kali kedua malaysia dilanda jerebu dalam tahun ini..jerebu tahun ini dikatakan paling teruk dialami oleh malaysia..selepas rakyat malaysia melakukan solat hajat untuk hujan turun,allah swt telah menurunkan hujan tetapi jerebu datang kembali..jika kita orang beriman blh lah kita berfikir sedikit adakah ini tanda-tanda kecil hari kiamat sudah hampir..(akan muncul asap putih dari timur-klu salah harap maafkan saya)..jadi marilah kita kembali ke jalan allah swt..amin

#bersabar dengan dugaan

Image
Salam dan selamat pagi kepada pembaca blog saya..semalam kecoh tentang video pemilik kenderaan memukul pekerja car wash(dengan izin saya menggunakan bahasa inggeris) yang diviralkan di facebook..kita boleh tengok akhlak pemilik kenderaan tersebut..ye saya tahu kereta itu mahal dan tidak boleh kotor..tetapi jangan buat macam 2..klu hendak bersih sangat basuh lah sendiri..mesti boleh tahu berdih ayau tidak..bagi saya tingkah laku tersebut tidak elok..berbudi bahasa sikit dengan orang lain tetapi kalau mereka kurang ajar.(pandai2 lah nak bt macam)..dalam masa 3 tahun..mereka akan bertambah dekat malaysia..1.5 juta 2..jadilah bersabar lah dalam menghadapi dugaan

#Jagalah rambut anda wahai wanita

Image
Salam dan selamat petang kepada pembaca blog saya..saya kongsi info skt untuk semua

Minta saya dijauhi dari semua ini..amin

#syukur kepada allah swt

Image
Salam dan selamat petang kepada pembaca blog saya..syukur kepada allah swt kerana anak saya akhirnya minum susu kambing..bukan memilih dalam bab makanan atau minuman tetapi sekurang-kurangan saya berusaha untuk allah swt..susu kambing adalah yang kedua terbaik selepas susu ibu..khasiatnya hampir sama dengan susu ibu(jika saya salah harap maafkan)..jika isteri saya kekurangan susu boleh lah anak saya minum susu kambing..susu kambing ini bukan sahaja untuk bayi tetapi sesuai jugak untuk orang dewasa..klu sesiapa yang ingin memilih susu kambing ini baiklah memilih susu kambing campur dengan buah kurma..sedap sgt👍🏻👍🏻👍🏻

#air jampi

Image
Salam dan selamat petang kepada pembaca blog saya..selamat menyambut maal hijrah kepada umat islam..hari ini tv9 telah menyiarkan berita mengenai air jampi dan air yang menggunakan bacaan al quran untuk dijual..seeloknya bagi pendapat saya,hendaklah kita membaca sendiri dan berdoa kepada allah jika kita menimpa masalah dari kesihatan atau keburukan..ayat al quran bukan untuk dijual beli..kalau salah pendapat saya..harap maafkan..jabatan agama islam pahang sudah menyarankan kepada masyarakat pahang jangan membeli air jampi tersebut..

#mudahnya menjemput rezeki

Image
Salam dan selamat pagi kepada pembaca blog saya..jom kita amalkan amalan pembuka pintu rezeki..amin

#makin hari makin meriah

Image
Salam dan selamat pagi pembaca blog saya..perniagaan merupakan sesuatu benda yang amat mencabar dalam kehidupan..nabi muhammad saw telah berkata bahawa sesiapa yang ingin kaya,9/10 rezeki datang dari berniaga tidak kira kecil atau besar..berniaga akan menjadikan kita tabah dan sabar menghadapi kehidupan..

#Kaedah merawat isteri sakit kepala atau stress

Image
Baringkan isteri di riba suami, tangan kanan suami letakkan dikepala isteri sambil picit kepala isteri dengan pelahan dan bacakan surah al-fatihah berulang-ulang sehingga isteri lega atau tertidur, kucup dahi isteri dengan penuh kasih sayang, sambil berkata "saya sayang awak" InsyaAllah sakit kepala/stress isteri seharian bekerja dan menjadi surirumah akan hilang.
# jika suami yang sakit kepala isteri boleh lakukan kaedah yang sama... (Dekat anak-anak mungkin boleh jika sudah besar)..#info dari fb

#jom kita amalkan membaca al-quran

Image
Salam dan selamat petang pembaca blog saya..jom kita amalkan menbaca al quran dengan hati yang tenang..semoga allah memberi rahmat kepada sesiapa membaca al quran..amin

#Malaysia sudah sain TPP???

Image
Salam dan selamat petang kepada pembaca blog saya..hari ini kecoh didalam berita atau media sosial tentang TPP..adakah malaysia sudah sain atau tidak mengenai perjanjian TPP..saya berharap kerajaan malaysia fikir sedalam-dalamnya mengenai hal ini..rakyat malaysia sudah banyak yang berilmu..jangan lah buat macam Zaman dahulu kala..keluar dari lapangan terbang disambut sebagai hero tetapi rakyat tidak tahu apa2..zaman sekarang sudah lain..

#Proton keluar kereta baru

Image
Salam dan selamat pagi kepada pembaca blog saya..walaupun terlambat siarkan tentang keluaran terbaru kereta proton tapi bagi saya tidak apa lah..bila terlihat gambar terbaru kereta proton..tiba-tiba saya rasa bangga dengan syarikat proton..biarlah orang hendak cakap apa..kereta tin kosong atau tidak terpulang lah kepada diri sendiri..kita patut bangga syarikat proton adalah kepunyaan orang islam yang pertama di dunia..harap2 kereta ini tidak mahal supaya rakyat malaysia mampu memiliki..termasuk saya..amin

#majlis sambutan hari pertanian 110 jabatan pertanian negeri pahang di inderapura

Image
Salam dan selamat pagi kepada pembaca blog saya..semalam merupakan 110 tahun penubuhan jabatan pertanian negeri pahang yang mana disambut oleh pekerja pertanian dan rakyat negeri pahang..pelbagai karnival diadakan antaranya pameran jentera,makanan,pertanian dan buah-buahan




#rezeki allah swt di mersing

Image
Salam dan selamat petang kepada pembaca blog saya..jikalau kita berusaha  mencari kerja yang halal kita akan mendapat ketenangan dalam kehidupan..biarpun duit sedikit tapi kita bahagia bersama..selagi kita amanah dan jujur dalam pekerjaan allah swt kita rezeki yang tidak terhingga